Състезание по скоростна телеграфия в Италия
 
Панайот Данев, LZ1US
 
Всяка година в средата на март хиляди радиолюбители сe събират в италианското градче Монтикиари, недалече от Бреша, на радиолюбителско изложение, поразително приличащо на това във Фридрихсхафен. Същите безбройни щандове, отрупани с посетители, същите безкрайни набори от стари и нови детайли, същата винаги запълнена бирария.
 
Но тази година имаше и нещо ново в програмата. Известният производител на морзови ключове Пиеро Бегали,I2RTF беше инициирал състезание по скоростна телеграфия. Идеята му е ясна – да привлече нови и нови радиолюбители към кода на Морз и към спорта High Speed Telegraphy (Скоростна телеграфия). В състезанието взеха участие голям брой радиолюбители, естествено най-много италианци, но също и гости на изложението от много други държави.
 
Победителите:
 
Категория до 25 години (само двама участници – и в Италия младежите, практикуващи CW, не са много...):
1. Gabriele Del Sonno, IU2FQW
2. Enrico Lorenzoni, IU4AZC
 
Категория 26-50 години:
1. Valery Petrov, R5GA
2. Oliver Tabakovski, Z32TO
3. Dino Maria, IK1LJK
 
Категория над 50 години:
1. Ivan Ivanov, LZ1PJ
2. Helga Ferrante, IN3FHE
3. Panayot Danev, LZ1US
 
Домакините обещаха, че състезанието ще стане ежегодно. Като се има предвид чудесното разположение на Монтикиари, красотата наоколо, лесният транспорт до там,  не е лошо повече български радиолюбители да се замислят за следващото издание през март 2017.

Допълнителна информация