YOTA 2017 Лондон, Англия

Искрено бих желала да споделя какво е YOTA и как същност 80 млади радиолюбители от 26 различни държави прекараха заедно една невероятна седмица в покрайнините на Лондон , в периода 05 – 12 август 2017г.
YOTA (Youngsters on the air) е събитие или лагер за радиолюбители на възраст от 15 до 25 години, с едно единствено изискване – да говориш английски език. Всяка година то се провежда на различно място, а както вече споменах тази година беше в Англия.
Всички участници бяха разделени на 5 различни групи, всяка от които извършваща едни и същи дейности , но в различни дни. Българския тийм , представен от Гергана Русева , като тийм лидер(LZ1ZYL) , Веси Топалова (LZ1VST), Тодор Тодоров (LZ2AW) и Тимур Фехми (LZ2AA), беше разпределен в група „Херц“ , заедно с Литва , Япония ,Норвегия и Англия . Първият ден беше изпълнен с практическа работа, включваща направата на граунд плейн антена за 17м и сглобяване на интегрална схема на 5-ватов телеграфен приемник. В края на деня беше интеркултурната вечер,където всяка държава представи нещо свое , било то ядене,пиене или сувенири, и всеки участник имаше възможността да се докосне до съответната култура. За наше голямо щастие вторият ден беше посещение на Лондон , с туристическа обиколка и разказите на екскурзовод за историята на прекрасната столица. Успяхме да се насладим на още занимания като SOTA активация в гората Уендоувър, посещение на Блечли парк, по-известен като мястото, където няколко брилянтни математици разкодират криптиращата машина Енигма. Сред дейностите беше и лека тренировка по радиозасичане на класиките 2 и 80 метра. Всеки от тазгодишните участници получи възможността да вземе и Foundation Licence ( или на български казано – клас 2 за радиолюбителска правдоспособност). 
Но подобна седмица надали може да се разкаже само в няколко параграфа , тя трябва да се преживее. YOTA не е просто един лагер , това е бъдещото поколение, събрано на едно място , обменящо идеи, разработващо новости и общуващо на „един“ език – езикът на радиолюбителството.
Веси Топалова LZ1VST
 

Tags: